Kategóriák
Fizetési megoldás
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél

       

Virtuális túra Carp Dream Lake-n a képre kattintva elérhető


 

Forgalmazott márkáink


 

Szavazás
Cikkek,Érdekességek
2015.11.30 09:47

A változás idelye. /Christian Schlott/

Már húsz esztendővel ezelőtt, még amikor Ausztriában éltem, hallottam egy tóról, ahol ismételten nagy pontyokat, és harcsákat fogtak. De valahogy sehogy sem jött ki a lépés úgy, hogy el tudtam volna látogatni oda, és kifogni egyet a bácsbokodi nagy halak közül, egészen idáig.

 

Barátom Csaba (Dagi Madár becenév alatt is ismeretes) egész közel lakik a tóhoz, és megszervezett nekem és barátomnak Misel Zadravecnek egy közös horgásztúrát. De mielőtt erre sor került volna, beszereztem az összes információt, amit a tóról csak kaphattam.

Valamivel több mint 19 hektár területével ugyan nem tartozik a legnagyobb vizek közé, de nem is olyan kicsi. Ami engem leginkább érdekelt, az a tó kora volt, amit azonban senki sem tudott nekem megmondani, csak annyit tudtak, hogy a mostani Egyesület a tavat már 37 éve gondozza. Az utolsó három évben kifogott legnagyobb ponty tisztességes 26,70 kilót nyomott, de a harcsa is szép példány a több mint 80 kilójával. Az átlagmélysége 2,5-3 méter, és még nagyon sok víz alatti fa van, amelyeket a kecskeköröm sűrűn benőtt. Nem éppen könnyű pálya a horgászok számára, de annál kedvezőbb a halak számára a sok búvóhellyel, és a rengeteg természetes tápanyagával. Amit én is nagyon támogatok, hogy 10 kilón felüli pontyot nem szabad elvinni, és ezt egy rakás ellenőr folyamatosan szemmel is tartja. Azt mesélték nekünk, hogy két éve az összes kifogott 10 kilón felüli pontyot egy kis piros fonallal a hátuszonyba megjelölik ( Anti, az egyesület gazdasági vezetője  a tavon megmutatta nekem a már megjelölt halak listáját, amin már most több mint 200 hal van). Kissé csodálkoztunk azon, hogy csónak, etetőhajó, szerelékek behordása, minden megengedett, csak az elektromotor nem? A napijegyek, amelyek 24 órára érvényesek, 3500 forintba kerülnek, és az embernek lehetősége van, hogy egyet a kis teljes berendézéssel ellátott faházakból napi 2000 forintért bérelni.

 

Tiszta luxus, faház, stég és felhőtlen horgászat!

 

Mivel mi is egy ilyen házikóban laktunk, csak azt tudom mondani, hogy tiszta luxus. Ami a legjobban tetszett, az a házikó áramellátása volt, amit napelemmel oldottak meg teljes egészében, ami egy szép „zöld” megoldás. Azoknak, akik szeretnének ezen a tavon horgászni illetve érdeklődnek iránta, íme az internetoldal www.bacsbokodi-peca.hu , és Anti telefonszáma: 30/2660453, aki nagyon segítőkész, és kedves volt hozzánk. Egy apró dolog fékezte csak meg kicsit a lelkesedésemet, amikor  meghallottam, hogy minden évben 15 tonna 2-5 kilós pontyot telepítenek bele. Ekkora mennyiség mellett ugyanis nagyon nehéz lesz azokat a nagyokat kiszűrni amelyeket lencsevégre szeretnénk kapni. Ennek ellenére elhatároztuk, hogy július elején egy hétig kipróbáljuk a szerencsénket, talán sikerül az egyik-másik nagyobb pontyot a kameránk elé csalogatni. 27 fokos a víz, és trópusi hőség nem voltak éppen a legjobb előjelek, s az sem könnyítette meg a dolgunkat, hogy már több napja nem fogtak igazán jól a tavon. Mivel az első alkalommal horgásztam együtt Misellel, csodálkoztam rajta, hogy tényleg csak gyári bojlit hozott magával, amit az üzletekben árusítanak, és nem pedig saját készítésűt, hogy jobban fogjon a reklám miatt.

 

Azt hiszem legkésőbb most mindenki rájött, hogy frontot változtattam.

 

Amikor elmesélte nekem, hogy még mindig csak friss tojást használ, és nem másfajta kötőanyagokat, amit a többi bojligyártó cég általában használ hogy a költségeket csökkentse, az elején még nem akartam neki elhinni. Amilyen kíváncsi vagyok, végigkóstoltam, megszaglásztam mindent, ami nála volt, és meglepődtem a ízek sokoldalúságán, és a minőségén. Kezdetben a saját golyóimmal horgásztam, Misel pedig a gyári Ocean Killer Squid bojlival, és rögtön 28 milliméteressel horogcsalinak. Én kezdetben óvatosan két darab 20 mm-es csokis- májas bojliból hóembert készítettem, és az első három ponty meg is jött rá, ugyan csak 3-6 kg közöttiek voltak. Misel rákontrázott erre az éjszaka folyamán egy 13 kilós pikkelyes potykával, nálam meg elmaradtak a kapások.

 

Ocean Killer Squid 28 mm-es nagyságban hozta Miselnek ezt a pontyot ami a 13 kilót elkerülte.

 

Reggel aztán megpróbáltunk mind a ketten kisebb bojlival csalizni, de a tizedik kisebb hal után feladtunk, mivel a 3 és 10 kiló közötti pontyok nem bírtak ellenállni Misel Squid bojlijának. Őszintén be kell vallanom, hogy a saját készítésű, és a Ready made bojlik között nem találtam különbséget, és ez a teszt végképp meggyőzött. Sajnos napról napra nagyobb lett a forróság, és nem volt időjárás változás kilátásban, kisebb bojlival csaliztunk, 20 milliméteresig, így óránként fogtuk ki a standard pontyokat egészen a majdnem 10 kilósig. A probléma az volt, hogy a víz alatti dzsungel miatt majdnem minden halért keményen meg kellett küzdenünk.

 

Az „apróságokon” is látszik, hogy pontyhorgász készítette pontyhorgásznak!

 

Az Aligner hüvelyek nekem nagyon tetszettek, normál esetben zsugorcsőből, de ezeknek tökéletes a formája, és nem túl merevek.

 

A halak pontosan tudták hol vannak a búvóhelyek, és be is úsztak rögtön, de erre is van több nagyon jó taktika, ezért a halak 90 százalékát mégiscsak sikerült kiszabadítani. A következő számban erre a szisztémára bővebben ki fogok térni. Elhatároztuk, hogy már csak a 28 mm-es Squiddel horgászunk, ami ugyan nem jelenti azt, hogy a kisebb halak békén hagynak minket, de legalább a 3-5 kilósok hagytak minket nyugodtan aludni. A harmadik éjszaka végre sikerült nekem is egy fotóhalat 12,30 kg súllyal fogni.

 

Ebben a hőségben többet voltam a vízben mint szárazon, közös pancsikolás a kis barátommal.

 

Tökéletes akadás az alsó ajka szélébe, minden nagyobb sérülés nélkül.

 

Érdekes módon nem fogtunk ki egyetlen egy megjelölt halat sem, a mi kettő 10 kilón felüli halacskánk viszont megkapta a saját piros zászlóját a szabadon engedés előtt. Az óriási forróság miatt előbb abbahagytuk a horgászatot, de elhatároztuk, hogy az ősz  folyamán még megpróbálkozunk egyszer. Misel meghívott, hogy nézzem meg, hogyan készítik Szlovéniában nála a bojlit, mivel még mindig szkeptikus voltam a tojást illetően, és én spontán igent mondtam meghívására. Pont amikor megérkeztünk egy teherautóból rakodtak ki több tonna hallisztet,  volt a szállítmányban tonhalliszt, fehérhalliszt, lazac, rák, squid és krill- lisztek, amint később Misel megmutatta az Ocean Killer Bojli főbb összetevői.

Elmondta, hogy szezonban minden hónapban kap egy ilyen szállítmányt. Kíváncsi voltam a tojásra is, és egy hűtőkamrában megtaláltam a választ, itt ugyanis több 1800 literes tartály állt, teli tojáslével, a tojást egy közeli tyúk farmról olcsón megkapja, amit aztán ők dolgoznak fel tovább. A napi 1000-1500 kg legyártott bojli mellett nem is csoda, hogy minden 2-3 napban egy újabb több ezres tojás szállítmány jön.

 

A hűtőkamrában található tartályok mindegyike majdnem 1800 liter tojáslét fogad magába.

 

Sajnos nem fényképezhettem le mindent, mint például ahogy a golyók készülnek a tésztából, mert ez Misel saját konstrukciója, de amit elárulhatok, az , hogy a bojlikat nem főzik, hanem párolják gőzben, ami a gyártás során kicsit macerásabb, de a bojliban sokkal több vitamin és aminosav  épen marad. Mivel Misel maga is első generációs bojlihorgász, mint én, olyan csalit akar a horgászoknak eladni, amellyel hosszú távon eredményesek lesznek, ez pedig csak egy jól kiegyensúlyozott alapkeverékkel érhető el, ami a halaknak ízlik, szervezetük jól tudja hasznosítani.

 

Egy emelettel lejjebb összekeverik a mixet a tojáslével, és a többi folyékony attraktorral, és elkészül a tészta.

 

Itt keverik össze a különböző mixeket.

 

Miután a golyók elkészültek, a párolás kerül sorra.

 

Most már bojlinak lehet nevezni a golyókat!

 

Még a Happy Carp szériájában (ami etetőbojliként ismert) is található 25%-ig  halliszt, aminosavak és vitaminok. Nagyot néztem, amikor az egyik dolgozóját figyeltem, aki éppen a Carp Dream – Fish Steak mixet állította össze, aminek 32 összetevőjét számoltam meg az eléggé gyűrött, megviselt recept füzetben, és saját szememmel láttam, hogy mindent bele is tett a srác az 1500 kg befogadóképességű keverőgépbe.

A következő részlegben éppen CSL liquidet állítottak össze, ahol nemcsak aromát vegyítettek hozzá, hanem bőségesen mérve hallisztet, zúzott pelletet, és aminosavakat is. Ugyan nem vagyok nagy barátja a CSL pelletnek, meg a liquidnek, de Misel rendszeresen használja, és az eredményei magukért beszélnek, úgyhogy én is ismét ki fogom próbálni. Nagyon megtetszett az amit láttam, és amint már gondolhattátok a cikkem alapján, frontot váltottam, és „átköltöztem” Misel táborába. Az ő személyében hasonszőrű horgászpartnerre is találtam, akivel jól kiegészítjük egymást. Remélem a jövőnk hosszú gyümölcsöző éveket tartogat számunkra. Kettőnknek összesen 60 év bojlihorgász tapasztalata van a puttonyában, és megpróbáljuk ezt az  elkövetkező termékekben összesűríteni.

                                  Schlott Christian

 

 

 

Webáruház készítés