Kategóriák
Fizetési megoldás
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél

       

Virtuális túra Carp Dream Lake-n a képre kattintva elérhető


 

Forgalmazott márkáink


 

Szavazás
Cikkek,Érdekességek
2015.12.25 12:32

Baráti horgászat a Dream Lake-en. /Christian Schlott/

Már az elmúlt évben, amikor az első alkalommal horgásztam a Carp Dream Lake tavon Tornyiszentmiklóson, gondoltam arra, hogy ez a tó ideális lenne szervezett horgásztúrák lebonyolítására. Most, augusztus közepén el is jött az ideje, összeállítottam egy 17 fős csapatot, barátokból, és jó ismerősökből.

 

 A csapat két németből, három osztrákból,  és tizenkét magyar  hasonszőrű horgászból állt, akik előtt egy hét örömteli horgászat állt. Mivel barátom Attila ( King Kong) és én szerveztük az egészet, vettük magunknak a szabadságot, és kiválasztottuk az egyik félszigetet magunknak , mivel az volt a legnagyobb hely. A fennmaradó helyeket kisorsoltuk a csapatok között. Mivel a tavon 14 kialakított horgászhely van, de mi 9 csapat voltunk, így jutott mindenkinek nagyobb terület a horgászatra. Sajnos mint ahogy mindenki tudja, az idei nyár nagyon forró volt, kevés csapadékkal, a víz hőmérséklete 28 fok volt, és szinte szél se nagyon volt már több mint 7 hete. Nem túl jó feltételek az eredményes pontyhorgászathoz, optimális strandidő, de túl nagy reménye egyikünknek sem volt nagy pontyra. Társam Attila és én elhatároztuk, hogy csak keveset etetünk be, botonként csak egy marékra való bojlit, és  nagyjából ugyanennyi cukros vízben főtt tigrismogyorót. Atti rögtön elhatározta, hogy a mélyebb vízbe horgászik, én mindent egy kártyára tettem fel és vele ellentétben inkább a sekély, 0,8m-től 1,8 m mélységig horgásztam, mivel azon a véleményen vagyok, hogy éjszaka, illetve a hajnali órákban itt gyorsabban lehűl a víz. Rögtön az első éjszaka fogtunk halakat, ugyan kezdetben csak kisebbeket, úgy 8 és 15 kg közöttieket, de volt mozgás a csalink környékén, ami már jó jelnek számít.

Miután reggel körbejártunk a csapatoknál, kiderült , hogy szinte az összes csapat fogott halat, és a legnagyobb halat Zsolti és Arnold fogta ki, egy gyönyörű pikkelyes pontyot, 20,20 kg súllyal, egy fűszeres Bionicle Max Carp bojlira.

 

A társaság első 20 kilón felüli hala. Zsolti fogta ki ezt a 20,20kg súlyú pikkelyes pontyot egy Max Carp-os Bionicle bojlira.

 

Ahogy beszélgettünk a srácokkal kiderült, hogy a legtöbb hal a fűszeres bojlikra jött, mint ahogy nekünk is érdekes módon a legtöbb hal a TNT Spice bojlira (Misel Zadravecz) kapott rá. Öreg barátom Martin és két barátja voltak az egyetlenek, akik az első éjjel nem fogtak semmit, feltételezem, hogy azért , mert mind a hárman édes mézes és Tutti Frutti bojlival csaliztak, és etettek. Mivel a büfében lehet bojlit is kapni, ajánlottam nekik Misel Classic bojli sorozatából valamelyik büdös bojlit 5 kilós kiszerelésben, és hozzá egy doboz TNT Spice csalibojlit . A sima büdöset beetetésre, a fűszereset, mint ahogy a neve is mondja csalizni. Már pár órával később megjött tőlük a jelzés, hogy a fűszeres Robin Red / Frankfurter Sausage bojlira megjöttek az első kapások.

 

Régi barátom Martin, akivel a nyolcvanas évek elején elkezdtem a bojlihorgászatot, és 21 kilónyi Carp Power, ez a hal is szereti a Zadravec  Spice bojlit.

 

Mi is fogtunk, Attila, aki mélyebbre horgászott (3-4 m) 15 kilósig fogott. Az egész tavon jól –rosszul fogtak társaink is, de az igazán nagy fogás még váratott magára. Következő reggel ismét mindenkit végiglátogattunk, s addigra Martin és barátai fogtak több halat 21 kilósig. Mi is változtattunk a taktikánkon. Napközben mindegyik botunk a mély vízben volt, este pedig a sekélyben. A következő napon a hajnali órákban sikerült egy pontosan 20 kg súlyú pontyot a matracra fektetnem,a TNT-nek köszönhetően.

 

Legnehezebb halam a héten, ami a TNT Spice bojlinak nem tudott ellenállni.

Misel és a felesége is meglátogattak minket, megtudakolni, hogy megy a horgászat, emellett hozott nekünk jó sok tesztelni való bojlit, amiből nekem a legjobban az Ocean Killer bojli natúr verziója tetszett a legjobban, és ki is próbáltam rögtön két boton.

 

Ugyan nem vagyok régóta Misel csapatában, de a csalijai már meggyőztek.

 

Mivel Attila mindenképpen ki akarta fogni az egyik nagy amúrt amelyik a tóban található, egy botját Hemp Bombbal (kendermag bojli) szerelte fel, még talán harminc perc sem telt el, amikor dupla fárasztásunk volt, én egy süldő pontyot, Attila, pedig egy nagy amúrt fogott ki.

 

Rögtön 20 perccel a behordás után egy dupla fárasztás! A majdnem 20 kiló súlyú amúr Misel Hemp Bomp bojlijának nem tudott ellenállni.

A következő pár napban Attila még jó pár amúrt fogott ki evvel a kendermag bojlival, a legnagyobbak 18,90 ; 17,60; és 17,20 kg súlyúak voltak. Emellett mindien túlzás nélkül állítom, hogy egy 25 kilón felettit röviddel a szákolás előtt veszített el, mert a horog kiakadt a hal szájából. Német barátaim is kaptak Miseltől egy pár kiló bojlit tesztelésre, és a következő reggel már abban a megtiszteltetésben lehetett részem, hogy Christoph gyönyörű 21 kilós pontyát fotózhattam le, amely a Ocean Killer Monster Crab bojlit szerette meg.

 

Germán barátunk Christoph és egy hibátlan „Fully scale carp”, amit egy Zadravec Carp Baits Ocean Killer Monster Crab  süllyedő bojlival fogott ki

 

Christoph, akinek úgy látszik, hogy Fortuna istennő társává szegődött, következő éjszaka kifogta a tó harmadik legnagyobb halát, amelyik Jackie névre hallgat, pontosan 31 kg súllyal. Ez a hal lett aztán a rekordja, amit TNT Spice-ra fogott ki, és rögtön a németek nemzeti italával (Jägermeister) meg kellett ünnepeljük.      

 

Christoph a meglepetés halával, a tó harmadik legnehezebb pontyával, Jackie-vel. Úgy mint a legtöbb hala, ez is a TNT Spice-ra jött.

      

                               

Szerda délután megjött a várva várt időjárás változás, széllel, esővel, és 10 fokos lehűléssel, 24 órás esőzés, amire a tónak, és a tájnak már nagy szüksége volt. Sajnos a halak már nem voltak annyira elragadtatva tőle, mint ahogy mi gondoltuk. Az utolsó 20 pluszos halat 21,60 kilóval Józsi fogta ki egy saját készítésű fűszeres Monster Crab bojlival, ami egy csodálatos hosszúra nyúlt tükörponty volt.

 

Józsi ,aki csak a hét közepe felé tudott hozzánk csatlakozni, rögtön az első éjszaka elnyerte jutalmát ,egy 21,60-as hosszúra nyúlott tükör pontyot, aminek Józsi saját készítésű Monster Crab bojlija ízlett a legjobban.

Eső után ismeretes, hogy ismét napsütés jön, a kis lehűlés után a nap ismét könyörtelenül égetett 30 fok feletti hőmérsékleten, hogy minden pórusunkból ömlött a verejték. Halakat ugyan fogtunk továbbra is, de inkább csak a kisebbeket úgy 13 kilósig. Egy-egy kivételt képezett 15 kilóval, és még mindig a fűszeres bojli volt a menő. Mindenki azt mondta, hogy egy jól sikerült hét volt, de én tudom, hogy lehetett volna még jobb is, hiszen a többiekkel ellentétben én már horgásztam itt. Szeptember közepén Attila és én felnőttek számára bojlisulit indítunk, akkor remélhetőleg az időjárás is jobb lesz, de ha a halak jönnek, akkor az se baj ha piros hó esik.  

 
Szerelék      
 Itt nincs szükség hiper-szuper modern rigre, mivel a meder sóderos, a legnagyobb kövek pedig maximum öklömnyiek, tehát elég a normál előke 12-20cm hosszúságban, az ólom pedig legyen kb. 120 grammos. A 6-os és 4-es horgok elegendőek, és mindenkinek inkább a 16 mm-es bojliméretet ajánlanám, hiszen az utóbbi két év folyamán evvel többet, és nagyobbakat is fogtam. Iszap szinte egyáltalán nincs, az egyetlen vízi növények a tó szélén, úgy két méter mélységig találhatóak meg. Ezért ajánlok egy jófajta 0,30 milliméteres főzsinórt. Kagyló rengeteg található a tóban, búvár expedícióim során találtam tavi kagylót (Anodonta Cygnea), és a nagy borsókagylót (Psidium Amnicum), amely az itt élő pontyok fő táplálékát képezi. Vándorkagyló (Dreissena Polymorpha) avagy zsinór szaggató, ahogy én hívom nem található itt, ezért nem okvetlenül szükséges az előtétzsinór használata.


Bot és orsó
Mint ahogy már sokan közületek tudják, szeretek Multi orsóval, és könnyű, puha 3,9 méter hosszú bottal horgászni, de amikor utoljára jártam a TF Gear nagykereskedésben, kaptam Attilától 3 botot, és orsókat tesztelésre. Először csak mosolyogtam a rövid 2,5 librás, és csak 3 méter hosszúságú NAN-TEC botok láttán, mivel ilyen rövid botokkal még az életben nem horgásztam. Mindennek ellenére horgászat közben sorban feltűntek a pozitív vonásai. Az első, ami feltűnt, hogy ezekkel a rövid botokkal a behordás sokkal könnyebben megy, nem kell attól félni, hogy a bot csúcsa valahová beakad. Rögtön az első hal egy majdnem 16 kg súlyú ponty volt, amivel már meg is érkeztünk a következő plusz ponthoz. A fárasztás a csónakból ezekkel a botokkal egyszerűen mondva „hűha”, egy szuper érzékeny akció, elegendő erőtartalékkal, ami a botot egy szuper „FUN” bottá minősíti. A fárasztás duplaannyi örömet okozott, mint a botokkal, amivel normálisan horgászom.

 

Ezekkel a botokkal a fárasztás duplaannyi örömet jelent, tökéletes parabola akcióva, és ennek ellenére elég erőtartalékkal ahhoz, hogy egy nagy hallal is elboldoguljanak.

 

Aki most azt gondolja, hogy a 2,5 libra túl gyenge egy nagyobb halhoz, azt ki kell ábrándítanom, annak ellenére, hogy a TF Gear bot akciója egészen a bot nyél részéig mozdul, még mindig marad elég tartalék ahhoz, hogy nagyobb halakkal felvegye a harcot. Óriási plusz, hogy ennek a botnak az ára    24 500 Ft körül mozog, és megítélésem szerint lépést tud tartani az angol kézi készítésű botokkal is, amelyek lazán a nyolcszorosába kerülnek. Az orsókból kaptam két különböző modellt kipróbálásra, a drágább TF Gear Front Runner 8000 és a valamivel olcsóbb árfekvésű TF Gear Delta GT Power Caster 8000 orsókat. Sikerült mindegyiket egy hallal kipróbálni. A Frontrunner kezelése egyszerűbb, az  orsófejbe integrált elülső nyeletőfék szisztémával, egyszerűen nyeletőféket becsavarjuk, de a Delta GT a feltűnő fehér színével, és dizájnjával sokkal jobban tetszik nekem.

 

A TF Gear Nan Tech, a Delta GT, és a csali amelyben az ember megbízhat.

 

Az embernek ugyan valamivel többet kell tekergetni a féken, de én úgy találom, hogy ennek az orsónak a  fékje egy árnyalattal finomabban dolgozik, mint a Front Runneré és a 25 800 Ft-os árral az ember olyan orsót tart a kezében, amellyel a pontyhorgászat legtöbb helyzetére jól fel van szerelkezve. Nyugodt lélekkel ajánlhatom ezeket a horgászcikkeket az olvasók figyelmébe, csakúgy, mint a Carp Dream Lake-et is. Jövőre ismét szervezek túrát Tornyiszentmiklósra, akkor lehet hogy ön is velünk tart?...


Információk a tóról
Azt hiszem, hogy olyan túl sokat már nem kell elmondanom. A Carp Dream Lake nagyjából 17 hektár nagyságú tó, ami rögtön az M70-es főút mellett fekszik, Tornyiszentmiklós mellett. Egy ideje a pontyhorgászok körében nagy ismertségre tett szert. Nagyon jó pontyállományával, sok 20 kilón felüli pontya , és 3-4 darab 30 kilót is elkerülő hala önmagáért beszél. Helyet foglalni lehet a 30/9142304-es telefonszámon Tominál. A 24 órás napijegy 6000 Ft, de minden hetedik nap grátisz. A tó partján található egy kis vendéglő, ahol enni, innivalót , bojlit, és sok apróságot lehet kapni a horgászathoz. Természetesen ugyanitt található tiszta zuhanyzó és WC is, ami a nap 24 órájában nyitva van. A horgászoknak lehetősége nyílik csónak kölcsönzésére is, hiszen a legtöbb jó hely dobótávolságon kívül van, és a szerelékeket behordani kell. Még egy apró tipp... Évi a vendéglőben szívesen segít mindenkinek abban, hogy éppen milyen bojli megy jobban a tavon, nekünk megmondta, hogy a fűszeres megy jól, és igaza is lett...


Schlott Christian

Webáruház készítés