Kategóriák
Fizetési megoldás
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél

       

Virtuális túra Carp Dream Lake-n a képre kattintva elérhető


 

Forgalmazott márkáink


 

Szavazás
Cikkek,Érdekességek
2016.02.06 15:41

Kukorica, tigrismogyoró és társaik /Christian Schlott/

Magyarországon a horgászok legkedveltebb etetőanyaga a kukorica minden variációban. Sajnos a horgászok nagy része főzés nélkül, keményen ahogy megvásárolják a takarmányboltokban a zsákból kilószámra szórja be a vízbe, és vár, hogy valamikor majdcsak jön egy hal, amelyik hagyja magát átverni. Amire a legkevesebben gondolnak, az, hogy a kukoricának több napra van szüksége ahhoz, hogy teleszívja magát vízzel, és ekkor válik a pontyok számára könnyebben emészthetővé. 

 

 

Képzeljék csak el, valaki kemény kukoricával beetet (mert az olyan egyszerű), pár órával később arra úszik egy pontyraj, és feleszi a kukoricát. Vajon mi történik az állatok belsőjében? Attól eltekintve, hogy a száraz kukorica nagyon nehezen emészthető, most elkezd az állat bélrendszerében feldagadni, megszívja magát nedvességgel, ami biztos kellemetlenséget okoz, akár „hasfájást” is. Tehát ebből kiindulva én úgy gondolom, hogy a pontyok ezek után véletlenül sem gondolnak táplálkozásra, ami a kilátásokat egy kapásra erőteljesen csökkenti. Nagy Brittaniában még arról is hírt adtak, hogy túlzottan nagy száraz kukoricával történő beetetés után a pontyok felpuffadt hassal kínok között kimúltak. Én úgy gondolom, hogy ez talán egy kicsit túlzás, de biztos hogy van igazságtartalma is a történetnek. Ha már kukoricát etetünk be, akkor előtte egy pár nappal egy vödör vízbe áztassuk be. Még jobb lenne, ha meg is főznénk, ezután ugyanis nemcsak könnyebben emészthetőbbé válik, hanem az íze is sokkal jobb lesz. Ez általában igaz az összes magfélére, amellyel be szoktunk etetni, hiszen a főzés során a magvakban található olajok , ízanyagok egyszerűen jobban ki tudnak bontakozni, és a jó öreg emészthetőség is megint közrejátszik, hiszen, ha a táplálék ízlik a pontynak, és még ráadásul könnyen emészthető, hamarabb vissza fog térni és ismét táplálékot keresni, ami megnöveli az esélyeinket a halak kifogására. De nem is erről akartam beszélni , hanem igazából arról, hogy a magvakat hogyan konzerválom, hogy hosszabb távon is tudjam használni.

A fő problémám mindig abban állt, hogy a főtt magmixem pár nappal a horgászat előtt szinte mindig megsavanyodott, ami magában még nem rossz dolog, a pontyok így is szeretik. Ki lehet kerülni avval, hogy a magvakat a vízparton főzzük meg, de mivel ehhez egy kicsit túl lusta vagyok, inkább előre dolgozok otthon teljes nyugalomban. Ami még zavart engem, hogy a maradék magokat mindig el kellett dobnom a horgásztúra végén, mert nem volt helyem a lefagyasztására, vagy azért, mert már annyira megsavanyodott, hogy a gyomrom felfordult a látványától, a szagáról nem is beszélve. De mielőtt rátérnék a konzerválási módomra, szeretnék a magmix alkalmazásáról beszélni a röviden. Horogcsalinak legtöbbször csak bojli jöhet számításba, illetve lebegő bojli, és ha magvakat használok, akkor csakis tigrismogyorót, de etetésre szinte mindenféle mag szóba jöhet, ami kapható. Például: törpeharcsával fertőzött vizeken már egyáltalán nem etetek be bojlival, az tiszta pénzkidobás lenne, hanem tigrismogyoró, és kukorica keverékével.

Olyan horgászvizeken, ahol nagyon jó a halállomány, és rengeteget kell etetni, hogy a halakat ott tartsuk a helyen, bojli és magvak keverékével etetek, kb. 20 % bojli, és 80 % magmix, mivel csak bojligolyókkal etetni a sokszorosába kerülne.

Azokon a tavakon ahol  kapással ritkábban számolhatunk, és ritkán horgásznak rajta bojlival úgyszintén az etetőanyagom nagy részét magvak keveréke képezi. A túlhorgászott vizeken darabolt tigrismogyorót, és micro magvakat használok, amit minden madáreledel boltban lehet kapni papagájok részére. Ezek, és egy maréknyi jófajta bojli kombinációjával csodákat lehet elérni. A magvak előnye, hogy nagy felületet lehet vele olcsón beetetni, és az apró magvak felszippantásakor a halak egyfajta „táplálkozási révületbe” esnek, erősödik a táplálék irígység bennük, elővigyázatlanokká válnak, ezáltal könnyebb őket kifogni. Ezt az effektust az angolban preoccupation néven ismerik . S mivel nem szeretnék senkit tovább „kínozni”, a fotók segítségével bemutatom hogyan lehet hónapokra tökéletes magmixet készíteni. Így tartósítva hónapokig eláll, és az én esetemben többször a megmentőmnek bizonyultak.

 

Az ilyen apró magvak esetében mint repce, köles, búza, kender, vagy hasonlók, 500 grammra valót kimérek egy erős műanyag tasakba, aminek a vastagsága legalább 100my (0,1 mm)legyen, kapható a jobb csomagolással foglalkozó szaküzletekben.

 

A micro magvak esetében nem használok plusz aromát, vagy hasonlót, mivel ezek már magukban sok illóolajat tartalmaznak amit a halak imádnak. Az 500 gramm aprómagra 600 ml forró vizet teszek.

 

Egy egyszerű, a kereskedelemben kapható fóliahegesztő gép, ami sok háztartásban megtalálható, elegendő ahhoz, hogy a zacskót légmentesen lezárjuk. Az egyszerűbb gépekkel végezzük el ezt kétszer a biztonság kedvéért.

 

A lehegesztett zacskó sarkába egy kis lyukat vágunk, hogy a forró gőz ki tudjon jönni belőle.

 

Most az egészet beteszem a mikrohullámú sütőbe, és a gép erősségétől függően maximum 5 percig mikrózom a legerősebb fokozaton. Figyelemmel kísérem, és amikor a zacskóban a víz elkezd forrni, kiveszem a mikróból. Vigyázat! Nehogy megégessék magukat, mert a kis lyukon 100 fokos forró gőz jön ki.

 

Most amennyire csak tudom a  levegőt kinyomom a zacskóból, és visszahegesztem a kivágott apró nyílást.

 

  A frissen visszahegesztett tasak visszakerül a mikróba egy pár másodpercre (mindegyik magfélével ugyanígy járunk el), és figyeljünk, mert amikor a zacskó elkezd felfújódni , rögtön ki kell venni, és egy lezárt hűtőtáskába tenni (hűtőakku nélkül) . Most az egészet pasztőröztük, és a zacskó elkezd lassan összehúzódni. Minél lassabban hűl le, annál jobb, ezért használom a hűtőtáskát. A forró magvakon már nem tudnak a baktériumok szaporodni, és az egész már légmentesen le van zárva, tartósítva van.

 

A tigrismogyorót mindenképpen be kell áztatni, és utána megfőzni. Én ezt a következőképp csinálom: 3 kg tigrismogyorót 200 gramm Erős Pistával, 200 gramm cukorral, és 300 ml melasszal keverek el.

 

A melaszt lehet ízesített változatban, vagy natúrban is kapni. A szilva ízesítésű különösen jó tavasszal, és ősszel.

 

Annyi forró vízzel töltsük fel az edényt, hogy a tigrismogyorót kb. 5 centivel ellepje, majd jól keverjük át. 24 órát hagyjuk állni meleg helyen, néha megkeverjük.

 

A 24 óra elteltével a tigrismogyorót főzzük kis láng felett nagyjából 1 óra hosszatt.

 

Most merőkanállal beleadagolom a még forró tigrismogyorót a műanyag tasakjaimba kb 500-700 grammos adagokat készítek.

 

Adagonként a végén teszek hozzá még egy merőkanállal a főzőfolyadékból. Most megismétlem azt a folyamatot, amit a fotók 3-tól 7-ig mutatnak. Tehát behegeszteni, sarkot levágni, főzni, kinyomni a levegőt, hegeszteni, majd megint mikrózni röviden.

 

Csicseriborsót, babot, juharmagvat, vagy hasonlókat ugyanúgy készítem el, mint a tigrismogyorót, csak ezeknek elegendő a 12 óra áztatás, és fél óra főzés. A csicseriborsót nagyon jól lehet aromatizálni és színezni. A melasz szinte mindegyik magfajta esetében a kedvencem, mivel nagyon édes, és aminosavakban, és betainban gazdag.

 

Ebben az esetben  is 100 ml melaszt teszek 1 kg csicseriborsóra , és a forró víz kb. 5 centivel fedje el . Adott esetben, ha a magok felszívták a nedvességet öntsünk rá még annyit, hogy mindig elfedje a víz.

 

Aromát ízlés szerint, a kevesebb gyakran jobb, hiszen 2ml aroma sok esetben elég 2 kg mag aromatizálására.

 

A kukoricával egy az egyben úgy járok el, mint a tigrismogyoróval, és a melasz itt is a befutó!

 

A lassú lehűlés után kb. 12 óra elteltével a zacskók úgy összhúzódnak, mintha vákumoztuk volna őket, s amíg nem lyukadnak ki, az így elkészített adagok még akár több évig is tartósak minőségüket megőrzik bármilyen mesterséges tartósítószer nélkül is.

 

Egy 16 mm-es Zadravec Hemp bojli (kendermagos) lett a „veszte” ennek a pikkelyesnek, az etetés 7 db felezett bojli, és kb. 250 gramm micro magvak a fent leírt módon elkészítve.

 

A tigrismogyoró, amit itt láthatnak, már több mint egy éve lett elkészítve, és lett számunkra az eredményesség kulcsa, a bojlit ugyanis a törpék szétrágták.

 

Hónapokkal később is örülhetünk a friss magvaknak, az ember annyit használ el, amennyire szüksége van, és a horgászat végén nem kell a felesleges kilókat eldobni.

 

Január közepén csak egy pár órás horgászat , és 10 kg Squid Plum (tintahalas, szilvás)bojli és egy fél kg micromag keverék elekeverve összetördelt tigrismogyoróval máris idecsalogatták hozzám ezt a szép pontyot a fotózásra.

 

 

Christian Schlott

Webáruház készítés